FoodLab Code Goed Begeleiden: een omgeving met volop uitdaging en leerkansen creëren

FoodLab Code Goed Begeleiden: een omgeving met volop uitdaging en leerkansen creëren

Op 12 en 13 maart kwamen we met docenten, studenten en bedrijven samen om de basis voor een FoodLab Code Goed Begeleiden te leggen. Aan iedereen die er was: bedankt voor je bijdrage !

Mooi was dat we een duidelijke rode draad zagen gedurende de 2 dagen:

  • Begeleiden van een werknemer, van een stagiair of van een student die komt werkplek-leren: dat zijn verschillende dingen. De FoodLab code gaat over het laatste, het werkplek-leren.
  • Er worden al diverse eisen gesteld aan de begeleiding als je een erkend leerbedrijf wilt worden. De code van FoodLab vraagt meer, omdat werkplek-leren een ander soort begeleiding vereist. Begeleiding plus zeg maar.
  • We willen met z’n allen de glimlach weer terug, daar begint gastvrijheid!
  • Er moet een duidelijke structuur komen in het opleiden en die structuur moet goed gecommuniceerd worden met bedrijven, zodat de begeleiding daarop kan worden afgestemd.
  • De structuur begint bij: wat kan de student al, wat wil de student leren en bij welk bedrijf kan dat? Dat kan betekenen dat de student naar meerdere bedrijven gaat om zijn leerdoelen te behalen.
  • Het werkplek-leren valt of staat bij voldoende uitdaging, voldoende tijd en ruimte voor feedback en begeleiding en voldoende leer-kansen.
  • De bedrijven en scholen moeten laten zien dat ze een ideale omgeving realiseren om te leren en te ontwikkelen.
  • De code is voor zowel docent, student als bedrijf. FoodLab slaat de bruggen en maakt de verbindingen om dit te realiseren.
  • Andere steekwoorden die aan bod kwamen; focus, toewijding, betrokkenheid, zelfstandigheid, zelfreflectie, veiligheid, samenwerken, samen leren.

De basis is gelegd, maar we zijn er nog niet! Bedenk je: het duurt 100 dagen om van een bloeiende druivenrank te komen tot een rijpe druif en het duurt 4 jaar voordat je wijn kunt maken. Elk jaar moet de plant verzorgd worden, snoeien en in het voorjaar de ranken voorzichtig buigen in de juiste richting voor een optimaal resultaat.

We gaan op basis van deze uitkomsten de code verder uitwerken, wordt vervolgd!

 

Sluit Menu