Foodlab Limburg, maatwerk, pakt de draad weer op na verstoorde start

  • Berichtcategorie:Nieuws

 

Door de uitbraak van het coronavirus hebben de lessen van het Foodlab in Valkenburg maandenlang op een laag pitje gestaan. Maar de opleiding voor mensen in de horeca zonder diploma pakte gisteren in Heerlen de draad weer op. „Zonder dat papiertje word je in de keuken helaas niet altijd serieus genomen.”

DOOR  RENÉ WILLEMS

Andrei Stanescu werkt al vijf jaar in de keuken van wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Eerst als afwasser, daarna als hulpkok, en sinds twee jaar als kok. Het gaat goed, zegt hij. „Ik werk al sinds mijn zeventiende in de horeca, dus ik kan onderhand wel koken.” Maar toch probeert hij via het Foodlab zijn diploma zelfstandig werkende kok binnen te halen. „Als je ooit nog eens in een sterrenrestaurant wilt werken, heb je dat papiertje echt nodig.”

Stanescu is een van de twintig studenten die meedoen aan het project Foodlab. Ze werken in een horecazaak, maar krijgen daarnaast les van docenten van het Vista College in Heerlen. De opleiding is begin dit jaar voortvarend van start gegaan, maar werd al snel ingehaald door de coronacrisis. „We hebben alleen nog contact gehad via internet”, zegt Stanescu. Die windstilte is eindelijk voorbij: met een bijeenkomst in het Vista College heeft Foodlab gisteren een doorstart gemaakt.

Ervaring

Het idee voor de opleiding is ontstaan in Valkenburg. „Wij leven van het toerisme en de horeca”, zegt wethouder Claudia Bisschops. „Ik hoor ondernemers klagen dat ze moeilijk aan goed personeel kunnen komen. Met de nadruk op goed. Directeur Bastiaan Klomp van kuuroord Thermae 2000 vertelde dat hij genoeg mensen kan krijgen, maar dat die vaak de benodigde kennis en ervaring misten. Dat heeft ons op het idee gebracht om mensen die al in de horeca werken te gaan opleiden.” Inmiddels hebben zich ook enkele horecabedrijven in Maastricht aangesloten bij het project. Andere – ook elders in Zuid-Limburg – volgen wellicht.

Taco van der Bijl is tien jaar horecaondernemer geweest, eerst in De Pley in Noorbeek en later in De Bóbbel in Maastricht. Hij onderschrijft het verhaal van Klomp. „Als ik mensen aannam, keek ik allereerst naar hun motivatie en hun enthousiasme. Ik leerde hun zelf wel hoe je een pilsje tapt en een glas wijn serveert. Maar ik had geen tijd om mijn personeel verder in te wijden in bijvoorbeeld de kennis van wijnen. Daarom is het goed dat daar nu een aparte opleiding voor is.”

Guido Kreutzer heeft een evenementenbureau. Door de coronacrisis krijgt hij nauwelijks nog opdrachten. Daarom werkt hij nu in de keuken. „Ik kook graag”, zegt hij. „En best lekker, als ik dat zelf mag zeggen. Maar ik heb geen diploma. En dat blijft toch een dingetje, merk ik. Zonder dat papiertje word je in de keuken helaas niet altijd serieus ­genomen.” Ook hij gebruikt het Foodlab om dat diploma alsnog binnen te halen.

Soep

Voor alle studenten wordt een individueel lesprogramma opgesteld. „Iedereen werkt dat in zijn eigen tempo af”, legt Rob Hartmann van het Vista College uit. De ondernemers betalen de opleiding, al dan niet met subsidie. „Zij krijgen daar gemotiveerd personeel voor terug”, zegt programmaleider John Kromhout. „En dat is in de horeca cruciaal. Je soep kan nog zo lekker zijn, als je personeel het met een lang gezicht op tafel zet, smaakt het niet.”

DOOR  RENÉ WILLEMS (de Limburger)