Nieuws

Foodlab Limburg, maatwerk, pakt de draad weer op na verstoorde start

 

Door de uitbraak van het coronavirus hebben de lessen van het Foodlab in Valkenburg maandenlang op een laag pitje gestaan. Maar de opleiding voor mensen in de horeca zonder diploma pakte gisteren in Heerlen de draad weer op. „Zonder dat papiertje word je in de keuken helaas niet altijd serieus genomen.”

DOOR  RENÉ WILLEMS

Andrei Stanescu werkt al vijf jaar in de keuken van wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Eerst als afwasser, daarna als hulpkok, en sinds twee jaar als kok. Het gaat goed, zegt hij. „Ik werk al sinds mijn zeventiende in de horeca, dus ik kan onderhand wel koken.” Maar toch probeert hij via het Foodlab zijn diploma zelfstandig werkende kok binnen te halen. „Als je ooit nog eens in een sterrenrestaurant wilt werken, heb je dat papiertje echt nodig.”

Stanescu is een van de twintig studenten die meedoen aan het project Foodlab. Ze werken in een horecazaak, maar krijgen daarnaast les van docenten van het Vista College in Heerlen. De opleiding is begin dit jaar voortvarend van start gegaan, maar werd al snel ingehaald door de coronacrisis. „We hebben alleen nog contact gehad via internet”, zegt Stanescu. Die windstilte is eindelijk voorbij: met een bijeenkomst in het Vista College heeft Foodlab gisteren een doorstart gemaakt.

Ervaring

Het idee voor de opleiding is ontstaan in Valkenburg. „Wij leven van het toerisme en de horeca”, zegt wethouder Claudia Bisschops. „Ik hoor ondernemers klagen dat ze moeilijk aan goed personeel kunnen komen. Met de nadruk op goed. Directeur Bastiaan Klomp van kuuroord Thermae 2000 vertelde dat hij genoeg mensen kan krijgen, maar dat die vaak de benodigde kennis en ervaring misten. Dat heeft ons op het idee gebracht om mensen die al in de horeca werken te gaan opleiden.” Inmiddels hebben zich ook enkele horecabedrijven in Maastricht aangesloten bij het project. Andere – ook elders in Zuid-Limburg – volgen wellicht.

Taco van der Bijl is tien jaar horecaondernemer geweest, eerst in De Pley in Noorbeek en later in De Bóbbel in Maastricht. Hij onderschrijft het verhaal van Klomp. „Als ik mensen aannam, keek ik allereerst naar hun motivatie en hun enthousiasme. Ik leerde hun zelf wel hoe je een pilsje tapt en een glas wijn serveert. Maar ik had geen tijd om mijn personeel verder in te wijden in bijvoorbeeld de kennis van wijnen. Daarom is het goed dat daar nu een aparte opleiding voor is.”

Guido Kreutzer heeft een evenementenbureau. Door de coronacrisis krijgt hij nauwelijks nog opdrachten. Daarom werkt hij nu in de keuken. „Ik kook graag”, zegt hij. „En best lekker, als ik dat zelf mag zeggen. Maar ik heb geen diploma. En dat blijft toch een dingetje, merk ik. Zonder dat papiertje word je in de keuken helaas niet altijd serieus ­genomen.” Ook hij gebruikt het Foodlab om dat diploma alsnog binnen te halen.

Soep

Voor alle studenten wordt een individueel lesprogramma opgesteld. „Iedereen werkt dat in zijn eigen tempo af”, legt Rob Hartmann van het Vista College uit. De ondernemers betalen de opleiding, al dan niet met subsidie. „Zij krijgen daar gemotiveerd personeel voor terug”, zegt programmaleider John Kromhout. „En dat is in de horeca cruciaal. Je soep kan nog zo lekker zijn, als je personeel het met een lang gezicht op tafel zet, smaakt het niet.”

DOOR  RENÉ WILLEMS (de Limburger)

 

Leren bij de Hanos

Vanaf 7 september 2020 gaan elke maandag 8 studenten van de horeca opleidingen leren bij de Hanos Venlo. De 8 studenten worden verdeeld over de versafdelingen en worden onder de hoede genomen van de vakman op de werkvloer. Leren en voelen op de vis afdeling, zien wat verse vis is, waar de vis vandaan komt en hoe de vis schoongemaakt en verwerkt wordt. Bij de groente en fruit zien dat er meerdere soorten appels zijn en hoe herken je ze. Bij de kaas, ervaren hoe groot het assortiment is. Warenkennis niet vanuit het boek, vanuit de werkelijkheid bij de Hanos. Een mooie samenwerking tussen Hanos en FoodLab Limburg. Elke 2 weken gaan er 8 nieuwe studenten.

Leren in de echte praktijk

Vanuit Foodlab Limburg zijn we erg blij met de samenwerking tussen Gilde Opleidingen en @deHuiskamer in Weert. Foodlab Limburg staat voor leren in de echte praktijk. Door de samenwerking hebben onze studenten geen schoolgebouw voor de praktijk maar leren ze in ‘de echte praktijk’ bij ‘de Huiskamer’.

De studenten starten binnenkort, komt u ook voor een bezoekje en een kop koffie?

Een mooie plek voor lunches en vergaderingen in het centrum van Weert.

Het nieuwe schooljaar gaat van start

Na een bijzondere periode tussen maart en juli 2020 vanwege het Corona virus gaat op 31 augustus 2020 het schooljaar weer beginnen.

In het nieuwe schooljaar zullen we na enkele maanden terughoudendheid ook weer met Foodlab Limburg verder gaan.

Tijdens de Corona crisis heeft het onderwijs niet stilgezeten. Onderwijs werd op afstand gegeven en studenten werden toch klaargestoomd voor diverse praktijkexamens. Tijdens de diploma uitreikingen zag je dat het onderwijs creatieve manieren had gevonden om het welverdiende diploma uit te kunnen reiken.

Hebben we dan helemaal niets gedaan?

Zeker wel, op zowel het Vista College als bij Gilde Opleidingen is het onderwijsconcept aangepast. De praktijk op school nog realistischer maken, met kleinere groepen de praktijk verzorgen en de groepen dusdanig samenstellen dat er een mix is in leerjaren en niveau’s. Zo kunnen we de student de realiteit nog beter laten ervaren.

Beide scholen gaan van start met het werkplekleren. Werkplekleren wil zeggen het praktijk onderwijs van de school verplaatsen naar de bedrijven. Soms met een groep naar 1 bedrijf of elke student gaat naar een bedrijf. Daar krijgen ze dan extra begeleiding van een leermeester en is er begeleiding van een docent. De begeleiding door de docent kan ook op afstand plaatsvinden, daar hebben we de afgelopen maanden veel ervaring mee opgedaan. In de maanden voor Corona zijn er enkele opleidingen gestart met werkplekleren bij de partners. Studenten zijn erg tevreden om op deze wijze invulling te geven aan de praktijkles, niet meer op school maar in een echt bedrijf.

Veel FoodLab partners zijn benaderd of ze ondanks de crisis nog achter Foodlab staan en in het nieuwe jaar zich weer willen inzetten voor onze mooie branche. Samen opleiden, samen de passie delen en samen de schouders eronder. Gelukkig blijven veel partners ondanks Corona een betrokken en betrouwbare partner. Dank daarvoor.

We wensen iedereen veel succes in het nieuwe jaar, een jaar met uitdagingen, verrassingen en een andere aanpak.

John Kromhout
André Duijghuisen

 

 

Horeca Stay Strong

Vanwege het coronavirus zijn alle horecabedrijven gesloten tot en met 6 april.
Dat is een besluit met grote impact voor veel ondernemers en hun medewerkers. We wensen iedereen veel sterkte en hopen dat de maatregelen snel niet meer nodig zijn.

Tot die tijd: houd  de moed erin! Horeca Stay Strong!

 

Update

Mis niets, en meld je aan voor de FoodLab Update!

Sluit Menu