Nieuws

Opleiding niveau 4 Gespecialiseerd Kok – Dutch Cuisine nu ook in Limburg

“De niveau 4-opleiding Gespecialiseerd Kok is een meerwaarde voor onze studenten. Ze worden breder inzetbaar en we spelen in op de toenemende behoefte aan anders werkende koks”, vertelt teammanager Twan Krebbers van Gilde Food & Hospitality College trots. Deze koksopleiding, waarbij je werken en leren combineert, start komend schooljaar in Venlo. De studenten gaan koken volgens de filosofie van Dutch Cuisine.

Wat is Dutch Cuisine?
Studenten doen tijdens de opleiding werkervaring op in specialiteitenrestaurants. Zo krijgen deze koks van de toekomst ook een breder toekomstperspectief. Daarnaast is Dutch Cuisine duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde.
Projectleider vanuit Gilde Opleidingen voor FoodLab Limburg, André Duijghuisen, ziet de nieuwe opleiding als een belangrijke stap voor de culinaire ambities in Limburg: “In Limburg hadden we geen opleiding Gespecialiseerd Kok niveau 4 meer vanwege het krimpend aantal studenten in de regio. Terwijl er wel een behoefte ligt vanuit de regionale arbeidsmarkt. Nu we gaan samenwerken met de Dutch Cuisine organisatie, komt dat weer binnen handbereik. En met een Limburgse insteek kunnen we de mooie producten en bereidingen van ons eigen land uitdragen op een duurzame manier. Met een sterke, vernieuwende agrofoodsector is er zo veel potentieel!”

Horeca en keuken van de toekomst
De Dutch Cuisine filosofie is 100% duurzaam en gebaseerd op 5 principes:

  1. Cultuur: Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden
  2. Gezond: Goed voor ons en onze aarde
  3. Natuur: Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt
  4. Kwaliteit: We kopen, koken en eten bewust
  5. Waarde: We werken aan resultaten voor morgen

Dutch Cuisine ambassadeur en SVH Meesterkok Albert Kooy heeft deze opleiding ontwikkeld in samenwerking met het Koning Willem I College in Den Bosch en ROC Friese Poort in Sneek. Albert Kooy: “Met deze unieke opleiding willen wij de zelfbewuste en kritische kok van de toekomst motiveren om mee te denken en te werken aan de horeca en keuken van de toekomst en actuele voedingsthema’s zoals transparantie, voedselzekerheid, duurzame productie, gezondheid en consumptie.”

Open avond 14 februari
Geïnteresseerden in de opleiding Gespecialiseerd Kok kunnen donderdag 14 februari tussen 16.30 uur en 20.30 uur een kijkje komen nemen op Laaghuissingel 4 in Venlo.

Meer info vindt u op de website van Gilde Opleidingen

Subsidie van OCW voor FoodLab Limburg toegezegd!

Goed nieuws:
We hebben bericht gekregen dat onze subsidie-aanvraag bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is gehonoreerd!
Dat betekent dat we bijna 7 ton aan middelen krijgen om leren en werken in de praktijk van de food- en hospitalitysector mogelijk te maken.
Er is een grote vraag naar voldoende en goed opgeleid personeel in de horeca- en leisuresector, waar de opleidingen nu niet aan kunnen voldoen. Met innovatie van het onderwijs kunnen we meer beroepsgerichte opleidingen aanbieden, waar zowel studenten als bedrijven de vruchten van gaan plukken.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is te spreken over de bijzondere manier van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven: “Om studenten nog beter voor te bereiden op hun toekomst, is het nodig dat opleidingen up-to-date zijn. Het is daarom mooi om te zien dat mbo-scholen en bedrijven samen investeren om de aansluiting tussen beide nog verder te verbeteren.”

Nog even kort: de FoodLab Limburg aanpak
FoodLab Limburg heeft als doel om studenten van de food- en hospitalityopleidingen een deel van hun opleiding bij de Limburgse horeca- en leisurebedrijven te laten volgen. Studenten worden op de werkvloer door docenten en leermeesters uit de bedrijven begeleid.
Gestreefd wordt naar 8 leercommunities, verspreid over de hele provincie, waar studenten delen van hun opleiding kunnen volgen. De bedrijven in de leercommunities hebben veel contact met elkaar, waardoor onderlinge uitwisseling van kennis en van studenten gemakkelijker wordt. Door deze manier van leren, waarbij praktijk en theorie geïntegreerd zijn, worden studenten goed voorbereid op hun beroep.

Toekomstvast
In mei van afgelopen jaar zegden ondernemers al ruim € 900.000 toe in de vorm van faciliteiten en tijd van medewerkers om nieuwe vormen van onderwijs te kunnen bieden. Het onderwijs en de Provincie Limburg investeerden samen eenzelfde bedrag met als doel meer inspirerend, praktijkgericht en gepersonaliseerd onderwijs mogelijk te maken. Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme) is blij met de bijdrage van OCW: “Dankzij deze bijdrage zetten we weer een stap richting een toekomstvaste food- en leisuresector!”

En hoe nu verder?
Iedere partner krijgt straks een rol in FoodLab Limburg. Als opleidingsbedrijf voor studenten, als werkgroeplid voor het ontwikkelen van nieuwe en reguliere opleidingen of voor cursussen voor de professionals in de sector, als werkgroeplid voor het ontwikkelen van de communities, als aanbieder van gastcolleges of werkbezoeken of als professional met bijzondere expertise binnen het platform.

Nog geen partner, maar wilt u ook graag betrokken zijn bij FoodLab Limburg? Neem contact op!

Partners in beeld

De website van FoodLab Limburg wordt uitgebreid: met nieuws, een agenda, maar vooral met een overzicht van alle partners!

We hebben ons best gedaan om de meest recente logo’s van alle organisaties te verzamelen en te linken aan de juiste website. Mocht er iets ontbreken of aangepast moeten worden voor uw organisatie, stuur dan even een bericht.

De komende tijd zullen we u ook vaker uitnodigen via de nieuwsbrief en Facebook om uw mening te geven over uiteenlopende onderwerpen rond culinair en gastvrij Limburg. Want door samen kritisch te kijken naar wat er beter kan en hoe, worden we sterker!

Deel ook uw visie en volg ons op Facebook, zodat u snel en eenvoudig kunt reageren.

Champagne! € 900.000 opgehaald dankzij 60 partners in bedrijfsleven

Van horecabedrijven tot vakantieparken, van toeleveranciers tot brancheorganisaties, allemaal willen ze investeren met mensen, tijd of faciliteiten in dit nieuwe initiatief. Grote dank aan iedereen die zelf als partner bijdraagt of die heeft geholpen partners te vinden!

Op 30 januari spreken Arcus College, Gilde Opleidingen en de Provincie Limburg uit dat zij dit bedrag zullen matchen. En dat betekent dat dan ook meteen een handtekening onder een subsidieaanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gezet kan worden voor nog eens € 900.000. Als we in april groen licht krijgen op die aanvraag, kunnen we samen een traject starten van ruim € 2.700.000 om culinair en gastvrij Limburg verder op de kaart te zetten!

De komende 4 jaar investeren we dan in:

  • Bestaand onderwijs vernieuwen en nieuwe opleidingen ontwikkelen waar jongeren én bedrijven voor warmlopen.
  • Zorgen dat doorstromen van vmbo naar mbo en van mbo naar hbo soepeler gaat.
  • Maatwerkcursussen- en opleidingen voor professionals aanbieden.
  • Een FoodLab community bouwen waarin bedrijven, onderwijs en overheid kennis delen, elkaar inspireren en uitdagen.
  • Nog veel meer activiteiten, om jongeren te laten zien hoe mooi het vak is.

Update

Mis niets, en meld je aan voor de FoodLab Update; elke maand vanzelf in je mailbox!

Sluit Menu