Nieuws

FoodLab Limburg betrokken bij nieuw werkgelegenheidsproject Midden Limburg

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Naar voorbeeld van het project WellDone in noord Limburg staan we nu in de startblokken om een dergelijk project in de regio Roermond (Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen, Maasgouw, Weert, Nederweert en Leudal) van start te laten gaan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de digitale uitnodiging!
In de komende weken zal deze uitnodiging breed verstuurd worden naar uitkeringsgerechtigden in midden Limburg. Maar ook zijinstromers kunnen aan dit traject deelnemen. Zij worden via sociale media hierop gewezen en uitgenodigd zich te melden.
Na een voorselectie eind augustus zullen de belangstellenden uitgenodigd worden voor een ontmoeting/speeddate met de betrokken werkgevers en zullen de uiteindelijke kandidaten geselecteerd worden.
Vrijwel direct daarna zal het 6 weken durend traject starten en hopen we wederom een aantal enthousiaste medewerkers voor de horeca geworven te hebben.

Lyloe Obernhoff succesvol tijdens Grow Limburg 2021

Limburgse agrofoodstudenten hebben de afgelopen weken hun innovatieve conceptideeën en adviezen middels een videopitch aan het bedrijfsleven gepresenteerd via het online GROW-platform. Ook dit jaar stond het event GROW bol van de innovatieve agrofoodprojecten. Naast dat de studenten op deze manier in contact konden komen met hun potentiële werkgevers van morgen, maakten ze tevens kans op mooie prijzen. De winnaars van de vakjury- en publieksprijzen werden donderdag 10 juni, tijdens het online GROW-event bekend gemaakt, waaraan FoodLab Limburg haar medewerking verleende.

Voor de vakjuryprijzen zijn de conceptideeën en projecten onderverdeeld in drie categorieën: Food, Duurzaamheid en Techniek. Per categorie koos de vakjury een winnaar aan de hand van zes criteria: innovatie, haalbaarheid, toegevoegde waarde voor de markt, profilering, presentatie en duidelijk beeld van het eindproduct.

Lyloe Oberndorff behaalde haar diploma zelfstandig werkend kok niveau 3 bij het Vista College. Nog niet uitgeleerd startte zij de opleiding Gespecialiseerd Kok bij Gilde Opleidingen. Donderdag 10 juni werd Lyloe uitgeroepen tot winnaar van de vakjuryprijs in de categorie Duurzaamheid. Zij gebruikte regionaal geproduceerde lupine in verschillende gerechtjes als brownies en falafel. ‘Lupine is een nieuw ingrediënt uit de regio. Het verwerken van regionale lupine in plaats van de sojaboon uit verre landen is een absolute meerwaarde voor een verdere verduurzaming. Mooi om te zien dat de jonge generatie koks hier al mee leert omgaan’, prees de vakjury haar idee.

Voor meer informatie en het winnende pitch van Lyloe verwijs ik graag naar de site van GrowLimburg 2021!

 

Personeelstekort horeca: ‘Koks worden weggekaapt voor meer salaris of om het weekend vrij’

Eén op de vijf horecamedewerkers heeft tijdens de coronacrisis de sector verlaten. Lukt het de Limburgse horecazaken, nu ze weer bijna helemaal open mogen, nog wel om voldoende personeel te vinden?

Beetje bij beetje gaan we naar de eindstreep van de crisis en mogen we steeds meer gelukkig. Onze nieuwe openingstijden: maandag gesloten (wegens gebrek aan personeel).’ Het bekende café Bracke uit Heerlen laat zijn gasten via Facebook weten een dag in de week dicht te zijn.

„Om op maandag toch open te kunnen, heb ik vier man personeel nodig. Die heb ik gewoon niet”, zegt Suzanne Bracke. „Voor de coronacrisis waren we ook op maandag gesloten, maar ik wilde nu graag die dag extra open zijn. We zijn immers zo lang dicht geweest. Toen we van 12.00 tot 18.00 uur open waren ging het nog wel, maar nu is het niet meer te doen. Jammer.”

Het piept en het kraakt in de Limburgse horeca. Uitzendbureau Wiertz Company ziet een forse toename van de vraag naar horecapersoneel. Op menig website staat een lijstje met vacatures. In heel het land hebben tijdens de coronacrisis zo’n 90.000 horecamensen een baan elders gevonden. Nu de restaurants weer, bijna volledig, open zijn, is er opnieuw behoefte aan koks, mensen in de bediening en afwashulpen. „Ik zie het wel om me heen”, zegt Suzanne Bracke. ,,Koks die worden weggekaapt om elders aan de slag te gaan voor meer salaris of om het weekend vrij.” Ze prijst zich gelukkig met de kok die al vijftien jaar bij haar werkt.

Voetballen
Grootste probleem is het vinden van goed keukenpersoneel, zegt Guido Kreutzer van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zuid-Limburg. „Veel mensen hebben tijdens corona ontdekt dat het ook wel leuk is om op vrijdagavond met je kinderen The Voice te kijken en op zaterdagmiddag naar het voetballen te gaan. Die zijn elders aan de slag gegaan. Daar komt bij dat jonge koks het afgelopen jaar ook geen stage hebben kunnen lopen waardoor ze later hun diploma krijgen. Die groep mis je nu.”

Kitty Verspagen van Restaurant Diverso in Nederweert heeft het personeelsplaatje precies rond. Toch heeft ze een vacature voor keukenhulp uitgezet. „Dan zitten we net wat ruimer in de mensen, want er kan ook zomaar iemand ziek worden.”
Ze zegt altijd wel bezig te zijn met het personeel. Want heb je net de boel op orde, dan gebeurt er wel weer iets. Iemand die ziek wordt, of vertrekt. „We leiden de jongeren zelf op, ze hoeven alleen maar gemotiveerd en enthousiast te zijn. Wij geven ze dan het vertrouwen zodat ze zich kunnen ontwikkelen.”

Minimum loon
Wat kun je als ondernemer doen om je personeel te behouden? „Het belangrijkste is om goed voor ze te zorgen. Dat betekent bijvoorbeeld meer bieden dan het minimumloon”, zegt Verspagen. Ze vindt het soms „om te janken wat je volgens de CAO moet betalen”.
Om te voorkomen dat er dramatische tekorten ontstaan, zijn door heel de provincie initiatieven ontstaan om mensen enthousiast te krijgen voor een baan in de horeca. Bij Foodlab Limburg werken scholen, overheid en bedrijfsleven samen om mensen op te leiden. Ook het UWV probeert zij-instromers te vinden. En binnenkort start Koninklijke Horeca Nederland met de campagne: Kom werken in de horeca, maak van elke dag een feestje.

Menukaart
Personeelsschaarste dwingt de horecaondernemer tot andere oplossingen. Soms sluit hij één of twee dagen in de week het restaurant of laat hij ’s avonds een aantal tafeltjes leeg. Luc Overhof van Horeca Advies Zuid ziet ook dat ondernemers bijvoorbeeld de menukaart kleiner maken. In plaats van twintig gerechten staan er nog maar acht op de kaart. „Of ze besluiten om de administratie uit te besteden en collectief in te kopen.” Overhof verwacht dat een flink deel van het personeel terugkomt. „In de supermarkt krijg je immers geen fooi”, zegt hij lachend.
Sven Nijenhuis is druk bezig met start van zijn restaurant Ambrozijn in de voormalige protestantse kerk in Valkenburg. In november wil hij open, de zoektocht naar geschikt personeel start volgende week. Hij heeft zeker vier mensen nodig: een souschef, een chef de partie, een rechterhand voor zijn vrouw Joëlle die het restaurant onder haar hoede heeft en nog een derde medewerker voor in de bediening. „Dat zal inderdaad wel een uitdaging worden”, verwacht hij. Nijenhuis hoopt via sociale media en oud-collega’s aan de juiste mensen te kunnen komen. ,,Misschien is trouwens op termijn een extra weekendhulp ook wel fijn. En een afwashulp”, klinkt het enthousiast.

DOOR MONIQUE EVERS/de Limburger 08/06/2021

FoodLab Limburg leidt gratis ruim 90 leermeesters op!

In december 2020, middenin de corona crisis, besloot FoodLab Limburg een actie op te starten; door het gratis aanbieden van de opleiding Praktijkopleider (leermeester in de Horeca) wilden wij van ons laten horen. Niet alleen naamsbekendheid was een doelstelling; zeker ook het scholen van medewerkers in de horeca tot Praktijkopleider was voor FoodLab Limburg van groot belang. Want in de huidige tijd, waar er krapte heerst op de arbeidsmarkt, is het bijzonder belangrijk dat nieuwe medewerkers, leerlingen of stagiaires goed worden ingewerkt en worden begeleid. Door het aanbieden van deze scholing waren we in staat we dat beïnvloeden.

En dat bleek een schot in de roos! De eerlijkheid gebied te zeggen dat we verrast werden door het overweldigende aantal geïnteresseerden. Allereerst werden de inschrijvingen van partners/relaties van FoodLab Limburg in behandeling genomen. Hierna kwamen de overige inschrijvingen aan de beurt. Nog voor het einde van de inschrijvingsperiode hadden we al een wachtlijst moeten aanleggen. Uiteindelijk hebben meer dan 90 cursisten gebruik kunnen maken van de actie om kosteloos opgeleid te worden tot Praktijkopleider!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Op dinsdagochtend 1 juni werden, tijdens een informele bijeenkomst aan de eerste groep deelnemers de bewijzen van deelname overhandigd. Plaats van handeling was Beachclub Degreez.

Omdat niet iedereen hierbij aanwezig kon zijn werden een paar van de cursisten op het werk door André Duijghuisen bezocht. En kregen zij het bewijs van deelname toch nog overhandigd!

Ook de deelnemers van de tweede groep hebben ondertussen te horen gekregen of hun ingeleverde portfolio met een voldoende is beoordeeld. En ook zij krijgen dan natuurlijk het bewijs van deelname uitgereikt. In verband met de oplopende drukte zal dat niet gebeuren tijdens een bijeenkomst. De projectleiders zullen zoveel als mogelijk de bewijzen persoonlijk overhandigen.

Alle portfolio’s van de 3de groep worden nu beoordeeld. De deelnemers aan deze groep zullen in de komende tijd te horen krijgen of zij als leermeester ons mooie horecavak mogen overdragen aan de nieuwe generatie!

Uitreiking Bewijs van Deelname

In december 2020, middenin de corona crisis, besloot FoodLab Limburg een actie op te starten; door het gratis aanbieden van de opleiding Praktijkopleider (leermeester in de Horeca) wilden wij van ons laten horen. Niet alleen naamsbekendheid was een doelstelling; zeker ook het scholen van medewerkers in de horeca tot Praktijkopleider was voor FoodLab Limburg van groot belang. Want in de huidige tijd, waar er krapte heerst op de arbeidsmarkt, is het bijzonder belangrijk dat nieuwe medewerkers/leerlingen goed worden ingewerkt en worden begeleid. Door het aanbieden van deze scholing konden we dat beïnvloeden.

En dat bleek een schot in de roos! De eerlijkheid gebied te zeggen dat we verrast werden door het overweldigende aantal geïnteresseerden. Allereerst werden de inschrijvingen van partners/relaties van FoodLab Limburg in behandeling genomen. Hierna kwamen de overige inschrijvingen aan de beurt. We hadden 1 groep voorzien, maar moesten al snel uitbreiden naar een 2de én 3de groep! Daarmee werd de absolute capaciteit bereikt en werden meer dan 90 cursisten kosteloos opgeleid tot Praktijkopleider (leermeester in de horeca)!

Op dinsdag 1 juni tussen 10.00 en 12:00 uur zullen, tijdens een informele setting bij Beachclub Degreez, de eerste bewijzen van deelname worden overhandigd.

Update

Mis niets, en meld je aan voor de FoodLab Update!