Over ons

De horeca is enorm in beweging. Het aantal horecabedrijven groeit sterk en consumenten zijn weer bereid meer uit te geven aan eten en drinken buiten de deur. Tegelijkertijd is diezelfde consument kritischer dan ooit. Het moet gezond, duurzaam en in de regio geproduceerd. Maar ook de complete beleving rond het bord moet kloppen. Een duidelijk concept, prettige, gastvrije bediening en een mooi interieur: voor minder komen we niet.

Limburg op de kaart als de culinaire regio

De horecaondernemer worstelt: voldoen aan al die verwachtingen is niet eenvoudig. Zeker als goed personeel steeds moeilijker om te vinden en te behouden is. Het imago van de branche is niet positief door het lage loon, lange werkdagen, de hoge werkdruk en weinig tijd voor her- en bijscholing van personeel. Veel horecamedewerkers verlaten de sector en de scholen kunnen niet voldoende nieuwe mensen werven en opleiden.

In Limburg is de vrijetijdsindustrie een van de belangrijkste economische motoren. Willen we blijven profiteren van de groei en onze provincie profileren als dé culinaire regio, dan is er actie nodig. Bedrijfsleven, overheden en onderwijs slaan daarom de handen ineen door het oprichten van één Centrum voor Innovatief Vakmanschap: FoodLab Limburg.

Laten we een beleving bieden die verrast en de verwachtingen van de consument overtreft.

Vakmanschap en innovatie

FoodLab Limburg gaat voor een Limburg waarbij de culinaire sector een drijvende kracht is voor de gehele vrijetijdssector. Daarvoor is toekomstbestendig en onderscheidend vakmanschap nodig: mensen die echt het verschil maken.

  • Met innovatieve opleidingsvormen willen we zowel enthousiaste jongeren als bestaande food en hospitality professionals opleiden en bijscholen, zodat ze beter kunnen inspelen op de behoeften van de consument en de vraag van horecabedrijven.
  • Studenten (BOL & BBL), docenten en medewerkers van bedrijven werken samen om de leeromgeving praktisch, actueel en contextrijk te houden. Bijvoorbeeld door het delen van faciliteiten. Zo geven we samen de gehele branche een positieve boost.
  • Culinaire talenten krijgen kansen om meer te experimenteren en innoveren in Limburg.
  • We stimuleren ondernemerschap waarbij duurzaam werken en goed werkgeverschap centraal staat.
  • We promoten passie, motivatie en innovatie in de branche.
  • Studenten, docenten, horecamedewerkers en ondernemers leren voortdurend van elkaar en werken samen vanuit nieuwsgierigheid voor het vak.

In dit Centrum voor Innovatief Vakmanschap werken Gilde Opleidingen, VISTA college, HBO en de Limburgse horecabedrijven optimaal samen. Daarnaast willen we met het VMBO tot een doorlopende leerlijn VMBO-MBO-HBO komen.

De consument is kritischer dan ooit. Het moet gezond, duurzaam en in de regio geproduceerd zijn.

Doet u mee?

Wilt u ook dat het horecavak weer een vak wordt waar jongeren voor in de rij staan? Wilt u werken met gepassioneerde mensen en de branche gezamenlijk op een hoger plan tillen? Wilt u meehelpen om Limburg op te kaart te zetten als dé culinaire regio? Dat kan gemakkelijker dan u denkt.

Bijvoorbeeld door uw keuken, materialen of leermeesters voor een aantal uren ter beschikking te stellen. Door gastlessen en workshops te geven. Of door mee te denken over maatwerktrajecten en nieuwe opleidingen.

Vul onderstaand formulier in, mail naar info@foodlablimburg.nl of bel met een van de projectleiders voor een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden van samenwerking: